söndag 23 mars 2014

Mungbönor och kikärtor

Dagens projekt har varit att gulla med baljväxter. Igår köpte vi en påse torkade mungbönor och en påse torkade kikärtor. Båda fick ligga i blöt över natten, men av mungbönorna tog jag bara 2 dl torra. Kikärtor är det liksom lika bra att koka massor på en gång, för det funkar finfint att frysa. Alldeles för länge sedan vi gjorde det nu... Ett tag hade vi nästan alltid påsar med frysta kikärtor och svarta bönor i frysen.

Blubb, blubb

Det är egentligen inte svårt att koka baljväxter, det behövs bara lite framförhållning. Jag visste att jag skulle ha tid att pyssla med det idag, så jag lade allt i blöt igårkväll. Kikärtorna fick ligga och blöta i samma stora gryta som jag tänkte koka dem i sedan.

I förmiddags sköljde jag kikärtorna, plockade bort några som såg mysko ut och hällde nytt vatten i grytan. Kryddorna jag använde var salt (för lite), ett gäng lagerblad, en liten gul lök i halvor, en solovitlök, vitpepparkorn, kryddpepparkorn och kryddnejlika. Nejlikan stack jag in i ena lökhalvan, och pepparkornen hade jag i en tekula som vi bara har till kryddor. Löken håller ihop hyggligt och är inte så svår att sortera bort när allt kokat klart.

Jaa... Sedan är det bara att koka upp och skumma lite då och då. Jag vet inte hur lång tid det tog. Någon timme kanske? Det är bara att plocka upp och smaka, och när konsistensen är sjysst så är det klart. Plocka ut kryddor och lök, häll av och låt svalna. Om det finns lite kryddor kvar bland kikärtorna går de att fiska ut sedan.

900 gram torra kikärtor blev 8 påsar till frysen, en riktigt sjysst hummus och en liten plastburk med naturella kikärtor till kylskåpet. Jag brukar ta en kopp med kikärtor i varje fryspåse, antar att det är 1,5 dl eller nåt sånt. Det är rätt lagom att ta 1-2 såna påsar och hälla ner i nästan vilken rätt som helst. De behöver bara tina och det gör det snabbt i varm sås eller gryta.

Mungbönorna då? Jo de har jag pysslat och gullat med idag. De är sköljda 3 gånger och ligger just nu och groddar i en bunke under en kökshandduk. I övermorgon blir det groddbiffar tänkte jag. Jag vet att jag gjort något slags biffrecept för flera år sedan. Allt jag kommer ihåg är att det var groddade mungbönor och en massa vitlök i. Riktigt gott, men eftersom jag inte kommer ihåg var jag hittade receptet så blir det till att testa något annat. Vi har ju matvete hemma, så varför inte?

Inga kommentarer: