tisdag 11 mars 2014

Recept på stickad kanin


Ett av mina favorit-swap för stunden är Ongoing Pinterest Swap. Det är ett nytt byte igång nästan varje månad och jag får själv välja hur många paket jag ska skicka och vad jag vill pyssla. Förra månaden hittade jag en "pin" som gjorde mig lite nyfiken. Det var bara en bild och inga andra instruktioner, men det som var på bilden räckte för att jag skulle kunna göra min variant.

Påskharar?


Mitt kaninrecept

Material: 

Vilket garn som helst och stickor som passar till. Se till att det stickade känns bra och blir ganska tätt.
Svart garn till ansiktet
Björntråd (det går att sy med det vanliga garnet, men eftersom mitt var flerfärgat valde jag sytråd till huvudet)
Vitt garn till svansen, eller en färdig pom-pom.
Fibervadd, bomull eller ull att stoppa med.
Stoppnål och synål att sy ihop med.

Jag använde Järbo soft cotton till kroppen och Carolina till detaljerna. Ta gärna något nummer mindre på stickorna än vad banderollen säger, för om det blir för glest kan stoppningen titta ut... Mina är på gränsen så jag kunde använt ännu tunnare stickor.

Steg ett: Lägg upp valfritt antal maskor och sticka rätstickning tills sidan är lika lång som uppläggningskanten. Min lila och gröna kanin har 35 maskor och den blå och grå tror jag har 29. Lämna en lång garnända att sy ihop med.


Ruta med mitten på sidorna markerade.

Jag tvättade och plantorkade rutorna eftersom jag skulle skicka dem till barn. Jag stickade på tunnelbanan och lite överallt så det kändes fräschast att tvätta! Forma till en fyrkant när den är våt.

Hörnen uppåt på bilden ska bli öron och där vill jag inte ha någon garnände som sticker ut. Trä garnet genom "knottrorna" i kanten till mitten av rutan. Vi kommer att använda den garnänden sedan. I nederkanten har jag fäst den korta garnände jag hade kvar där.

Montering

Markera mitten på ovansidan och mitten av ena kanten med nålar eller liknande.

Här har jag sytt med björntråd
Använd björntråd och sy långa stygn från sidonålen till andra kanten av lappen. Se till att stygnen inte syns på andra sidan. Jag sydde i de upphöjda aviga knottrorna på en rad för att de inte skulle synas.

Från vänsterkanten ska vi sy diagonalt upp till nästa nål. Jag sydde under "rillorna" för att få lagom avstånd och osynligt på framsidan.

Sy ned diagonalt från överkanten till första nålen igen.

Nu har vi en stor triangel i mitten som blir huvudet, och två sidotrianglar som blir öron. I ena sidan finns två sytrådändar som ska dra ihop huvudets baksida och i andra kanten en garnände som används till att sy ihop kroppen.

Huvudet och öronen

Ta en bit bomull eller fibervadd och rulla till en boll. Lägg denna i den större triangeln och börja dra ihop.

Åååå dra ihop...

På bilden är "öronen" till höger och kroppen till vänster. Dra ihop björntråden och justera eventuellt mängden vadd. Slå en knut, och oroa dig inte om kaninen har ett litet hål i bakhuvudet... Genom det kan du peta in lite mer vadd om det behövs. Klipp av sytråden och peta in ändarna i huvudet.

Nästa steg är att sy några stygn med garnänden för att stänga hålet i huvudet. Här passade jag på att justera öronens position också. Jag vände dem mer framåt och sydde ihop lite vid basen av öronen för att få dem att se mer kaniniga ut.

Kroppen

Nu har vi ett huvud, och för att kunna få till en kropp ska återstoden av lappen sys ihop längs "ryggen". Jag hade kvar av min garnände så jag fortsatte sy med den. När kroppen ser ut som ett rör kan du börja stoppa den med vadd. För att dra ihop kaninens rumpa är det bara att sy stora stygn in och ut genom kanten och sedan dra ihop det hela. Eventuellt kan du lägga en sten eller en liten påse ris i botten så att den ska sitta bättre. Jag körde utan.

Två söta ansikten. 6 maskor mindre gav den här skillnaden i storlek.

Pynt

Använd en köpt pom-pom eller gör en av garn och sy fast den så att kaninen kan sitta fint.

Brodera på ansiktet. Ögonen är sydda med flera stygn på varandra eftersom jag inte fick till mina franska knutar... Sy rakt genom huvudet en gång för att forma huvudet och dra in det lite precis vid ögonen.

Nosen är två långa stygn som formar ett V, och ett kortarre nedanför spetsen på V-et.

Fäst eventuella trådar och göm dem genom att sticka nålen genom kroppen och klippa av tråden på andra sidan så att änden göms inne i kaninen.

Klart!

PS. Här har jag hittat ett blogginlägg som beskriver ungefär samma mönster. Bilderna är tydligare än mina eftersom bloggaren använt kontrasterande garn att sy med för att det ska synas bättre vad hon gör. Detta är på engelska.

Inga kommentarer: