söndag 6 oktober 2013

Att improvisera en halvvante...

Jag har snöat in på swaps, eller pysselbyten, igen. Jag håller till på Craftster och då blir det ganska ofta till att skicka till USA eller Canada. Det jag tycker är roligast just nu är önskeliste-byten eller pinterest-byten där jag kan välja lite vad jag vill skicka och till vem jag vill skicka. Då kan jag se till att det inte blir supertunga saker, eller välja att skicka till Europa om jag ska skicka större paket. De här vantarna ska till Idaho, USA. Bild på vantarna lägger jag ut här när paketet kommit fram, men en del har redan sett dem i Online Stickcafé.

Eftersom jag bara hade lite drygt 50 gram (Jag vägde nystanet och jag tror det vägde 56 gram eller nåt sånt) så bestämde jag mig för att sticka två samtidigt med Magic loop. Av samma anledning började jag från "fingersidan".

Jag bläddrade runt lite på ravelry för att hitta mönster som andra stickat i Järbo Raggi för att få ett hum om hur många maskor jag kunde tänkas behöva för den storlek jag ville ha. Easy fingerless mitts såg bra ut så jag chansade på att lägga upp 36 maskor. (för att kunna använda exakt de resårmönster jag använt måste maskanatalet vara jämnt delbart med 6 OCH jämnt delbart med 4.)

Vantrecept

Lägg upp 36 maskor per vante enligt instruktionerna för att sticka två samtidigt med magic loop ovan. Har du ont om garn så sticka både från utsidan och insidan av nystanet, annars kan man använda två olika nystan. Det kommer att bli lite trassligt, men om man reder upp garnet med jämna mellanrum brukar det gå bra. Är du trasselallergiker så dela upp garnet du har i exakt lika stora nystan. Randfärgen behöver också vara uppdelad i två, men eftersom det går åt så lite så spelar det ingen roll om de nystanen är olika stora.

Sticka 2-3 varv resår, 2 räta, 2 aviga.
Byt färg till randfärgen och sticka ett varv
Plocka upp huvudfärgen och sticka vidare ett varv.
Plocka upp randfärgen och fortsätt sticka ett varv. osv.
Ser du hur randfärgen egentligen inte är ränder utan en spiral? Curios knitter gör ännu mer avancerade spiraler med ännu fler garnnystan. Man kan behöva dra lite försiktigt i de hängande garnerna vid bytena, men dra inte för hårt! (Det lärde jag mig när jag stickade Double Heelix)
När du har 3 "ränder", eller så många ränder du vill ha stickar du 1 slätstickat varv till med huvudfärgen och klipper sedan av randfärgen. Lämna tillräckligt med garn för att kunna fästa ordentligt sedan.

Prova vanten för att se om den täcker tillräckligt mycket av knogarna. När du är nöjd är det dags att börja med tumöppningen. När jag pratar om ett varv här så är det ett varv på rundstickan, dvs ett varv på varje vante.
Vänd stickningen och börja sticka åt andra hållet.
Lyft första maskan (en på varje vante) så att kanten blir snygg och sticka avigt resten av varvet.
Vänd stickningen igen.
Lyft första maskan (återigen, en på varje vante) och sticka räta maskor.
Upprepa detta tills tumhålet är stort nog och avsluta med ett rätstickat varv.

Överkurs (men värt det). Korsa två maskor i slutet (och kanske även i början) av tumöppningen. Techknitter visar hur. Jag gjorde bara det här när jag stickade ihop igen efter tumöppningen, och det är den skarven som får ta mest stryk så förhoppningsvis räcker det. Det är lite meckigt att byta plats på maskor på den "andra" vanten när man kör magic loop, men det gick. Jag stickade maskan före öppningen medan den satt fast på kabeln på andra sidan och satte maskan efter öppningen på en säkerhetsnål. När jag kom till den "förstickade" maskan släppte jag av den utan att göra något mer och stickade istället maskan från säkerhetsnålen.

Fortsätt att sticka runt igen, med eller utan korsade maskor i skarven. Sticka 2-3 varv slätstickning och börja sedan sticka resår. Jag använde Rib of Doom från International Sock of Doom. Det är ett perfekt sockmönster att sticka om man vet skostorlek och inte så mycket mer om mottagaren. Mycket förlåtande mönster!

Hur som helst, resårmönstret stickas genom att varannat varv sticka 3 räta, 3 aviga varvet ut och varannat varv sticka 1 rät, 1 avig varvet ut. Sticka tills garnet tar slut, eller tills skaftet är så långt du vill ha det. Avsluta helst med ett 1 rät, 1 avig varv.

Byt till kontrastfärgen och sticka ett varv med räta maskor. Avmaska sedan med Jeny's surprisingly stretchy bind off eller med någon annan stretchig avmaskning. Avmaskningskanten kommer att rulla sig lite utåt vilket ger ett trevligt avslut.

Fäst alla trådar och fira att båda vantarna är klara och att du inte behöver sticka en till likadan!

Inga kommentarer: