fredag 19 augusti 2011

Fånig mat

Igår var det för en gångs skull jag som stod för matlagningen. G var lite trött och hängig och jag ville göra något hyfsat enkelt och kanske nåt som kunde framkalla ett litet leende. Vad ska du laga för något, frågade han. Fånig mat, svarade jag. Riktigt fånig mat skulle det visa sig. Jag hade min vana trogen surfat runt lite på craftster och då fått lite inspiration till märklig mat. Korvbläckfisk... Lite knäppt och lite korkat eftersom korv och spagetti oftast vill koka olika länge. Meeen, jag brukar inte låta mig nedslås av att mina idéer inte är så praktiska så jag ställde mig i köket för att sticka okokt spagetti i wienerkorvbitar. Resultatet blev inte så dumt, och definitivt fånigt.


Bläckfiskkorv någon?
Bilden ovan är kraftigt stylad (dvs. jag har vänt den spruckna sidan av wienerkorvarna nedåt)... Om någon mot förmodan skulle vilja testa är det nog listigare att välja en mindre sprickbenägen korv. Wienerkorv funkar, och är gott, men den kommer inte att vara snygg när den kokat med tills pastan är klar.

Jag gjorde en annan kompromiss och fiskade upp blötdjuren när pastan som stack ut var klar. Det går att koka en stund extra för att vara säker på att delarna som sitter i korven är mjuka, men jag gillar inte sladdrig överkokt pasta så jag accepterade att de var lite extra al dente på sina ställen.

Snabbnudlar det roligare sättet
Här är ett annat bra trick när inspirationen tryter. Basen är vanliga snabbnudlar av en sort jag tycker är ganska god (crispy duck). Egentligen tycker jag att snabbnudlar är ganska sunkigt. Visst att det kan vara gott, men det är mest för att MSG gör att vad som helst smakar smaskens... Det går dock att piffa till det lite, och framför allt bättra på näringsinnehållet. Protein är bra. Ägget är kokat knappt sju minuter för att fortfarande vara lite krämigt i mitten, och under tiden fick en handfull sojabönskidor tina och bli varma i mikron. Jag brukar koka vatten till buljongen i vattenkokaren och sedan blanda vattnet med kryddpåsen i en separat kanna. Oftast tar jag lite mer vatten än vad det står.

Nudlarna får koka direkt i skålen så jag bryter ner nudelblocket till mindre bitar och häller på buljongen samtidigt som ägget är klart. På med en flat tallrik som lock, och sedan skalar jag ägget och sojabönorna. När jag är färdig med det har det nästan gått tre minuter så jag gläntar på locket och lägger i mina extra ingredienser. En kort stund till och jag har min mat. Det tar marginellt längre än att blaska ihop dem som vanligt, och det är mycket godare.

1 kommentar:

Skarvtjärns Greta sa...

Ja nog är det fånigt MEN kul.
Jag har det också så att jag nästan aldrig lagar mat så här kom tipsen
Hoppas vi ses snart