torsdag 29 augusti 2013

Grön ärtsoppa med citron från Itrim

Just nu blir det mest matlagning för en för mig, eftersom G kör på LCD-måltidsersättning från Itrim. Det är lite tråkigt ibland, men idag roade jag mig med att testa jag nya saker. Jag är ledig, G jobbar, så varför inte leka lite i köket? Receptet hittade jag i Itrims kokbok, och jag följde nästan receptet. Soppan blev lite tunnare än jag brukar göra soppor, men jag antar att det är för att den inte ska vara så energität. Den är inte speciellt salt heller, och det antar jag är fullt medvetet det med. 

Jag tänker inte skriva av hela receptet, utan bara de ändringar jag gjorde. Om nån blir sugen så går det ju alldeles utmärkt att köpa eller låna boken av någon.

Jag hade ingen persilja, men mynta och ärtor ska ju funka så jag tog några kvistar från min misshandlade överlevare till myntaplanta. Sen lade jag till torkad mynta också eftersom det blev för lite av den färska för att ge så mycket smak. Citronjuicen mätte jag inte upp utan jag pressade en halv citron tills det kändes lagom. 

Toppingen är ändrad från keso och solrosfrön till yoghurt med citronzest. Tips: gamla solrosfrön blir ingen glad av. Det skulle antagligen lyfta rätten att bara blanda zest i keson också. Det ger en god och extra citronig smak. Eftersom jag inte behöver gå ner i vikt lade jag till en macka med pocherat ägg som tillbehör också.

Grön ärtsoppa med citron, mynta och pocherat ägg
Äggpocheringen var ett litet äventyr... Resultatet ser bra ut, men jag trodde först att jag misslyckats eftersom en massa vita lossnade och floffade runt i vattnet. Men nu ska jag nog våga mig på att tillaga ägg såhär igen. Det gick ju snabbt och blev gott!

Även om jag inte har viktproblem, utan snarare brist-på-muskler-problem, så har det varit nyttigt att försöka följa Gs måltidsordning nu på semestern. 4 mål mat med ca 4 timmar mellan. Det är så lätt att slarva med maten, och jag vet ju egentligen att jag mår bättre om jag äter regelbundet och lägger till lite kvällsfika eller mellanmål.

Den här soppan kan jag nog tänka mig att testa igen. Kanske ska prova med andra kryddor då också. Vi får se om det blir fler receptrecensioner ur Itrim kokböckerna. G ska inte börja äta ur dem ännu, men det skadar inte att jag börjar testa mig fram för när han börjar äta vanlig mat igen blir det ju samma (men med mer kolhydrater) för mig.

Inga kommentarer: